Вітаємо на сайті Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

  • Переможний вісник - інформаційний ресурс Миколаївського ОІППО з актуальною інформацією для педагогів Миколаївської області в період воєнного стану

    Земний монолог

    08/06/2023

    07 червня 2023 року в Миколаївському академічному художньому драматичному театрі відбувся  захід на спомин лавреата Державної премії України імені Тараса Шевченка Дмитра Дмитровича Кременя, на який було запрошено колектив Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

    Актори театру вперше презентували імерсивну виставу за творами ювіляра «Земний монолог», що є яскравим свідченням справжньої любові миколаївців до поета, публіциста, перекладача і великого патріота України.

    Невелика камерна зала музею стала сценою, на якій читали поезію, танцювали, співали…

    Неперевершену поезію поета читали Марина Васильєва, Ольга Сторожук, Олександра Шамшура, Ігор Ворогушин, Олена Карай, Алекс Межурецький, Інна Добренко, Сергій Гололобов. Роль ювіляра виконали Григорій Черемушев і Володимир Фоменко.

    У виставі використані художні роботи Андрія Антонюка, Костянтина Головіна, фото із сімейного архіву Дмитра Кременя, відео МОДТРК, «Суспільне. Миколаїв», МОУНБ.  Прозвучали пісні Тетяни Ярової, Євгена Долгова на слова ювіляра.

    Наприкінці заходу до глядачів звернувся Уповноважений із захисту державної мови, депутат Верховної Ради України VIII скликання Тарас Кремінь. 

    Завтра колектив театру відвідає Казанківську гімназію № 2 імені Дмитра Кременя Казанківської селищної ради, у якій розпочався трудовий шлях ювіляра. Виставу побачать казанківці, серед яких жив і працював поет, чий ювілей відзначається на державному рівні, а наступного тижня її переглянуть жителі Первомайська.

    Дякуємо автору ідеї, директору й художньому керівнику театру, заслуженому діячу мистецтв України Артему Свистуну, автору літературної композиції Марині Васильєвій, а також художнику-постановнику Олені Рикусовій та автору пластичних рішень Олені Лисенко. 

    Поезію велетнів слова треба слухати щодня, бо Дмитро Дмитрович у кожному своєму вислові прославляє нашу неньку Україну, говорить про вічні цінності людського життя і – найголовніше – переконує нас у тому, що Україна була, є і буде!

    Пам’ятаймо великого сина України, разом читаймо його поезію, що долучає всіх поціновувачів до українського слова! А Дмитро Дмитрович з небес усміхатиметься своєю доброю  усмішкою у вуса…

    Слава Україні! 

    Більше фото – на сторінці МОІППО.