Вітаємо на сайті Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

  • Переможний вісник - інформаційний ресурс Миколаївського ОІППО з актуальною інформацією для педагогів Миколаївської області в період воєнного стану

    Здоров’я і фізична активність за будь яких умов!

    10/04/2023

    7 квітня 2023 року на базі Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбувся обласний тренінг «Фізкультурні заняття для дітей з ООП: традиційні та нетрадиційні методи».

    До заходу, який відбувався в онлайн-форматі доєдналося понад 100 учасників: вчителі, інструктори фізичної культури, учителі-реабілітологи, асистенти учителів, асистенти вихователів Миколаївської області.

    Програмою тренінгу було висвітлено питання інклюзивного підхіду до фізичного розвитку дітей з особливими освітніми потребами.

    Практична частина містила напрацювання з досвіду роботи фахівців щодо організації фізичної активності з дітьми, які мають порушення розвитку, а саме:

    Наталія Кондратюк, учитель фізичної культури Миколаївського закладу дошкільної освіти № 82 «Лебідь» санаторного типу для дітей з малою та затухаючою формою туберкульозу, виступила з темою «Використання природних оздоровчих технологій з дітьми дошкільного віку в умовах закладу дошкільної освіти санаторного типу», де познайомила учасників із структурою і родзинками побудови фізичної активності в закладі, розставила акценти на системності та природовідповідності занять, використанні загартувальних засобів та природніх ресурсів.

    Володимир Соломка, виконувач обов’язків директора КУ «Інклюзивно-ресурсний центр” Єланецької селищної ради Миколаївської області, фахівець (консультант), учитель-реабілітолог у своїй темі «Адаптивна фізична культура в роботі з дітьми, які мають тяжкі порушення розвитку рухової сфери» продемонстрував відео корекційних занять. Червоною ниткою виступу пролягла важливість напрацювання правильних рухових стереотипів у дітей, які мають порушення психофізичного розвитку, відповідно їх природніх ресурсів та з опорою на сильні сторони дитини з метою її максимальної соціалізації. 

    Ірина Рехліцька, фахівець (консультант), учитель-реабілітолог КУ «Новобузький інклюзивно-ресурсний центр» Новобузької міської ради поділилася своїм практичним досвідом з теми «Лікувальний масаж як складова корекційно-реабілітаційної роботи з дітьми, які мають порушення фізичного розвитку». Спікерка за допомогою презентаційних та відеоматеріалів ознайомила учасників заходу з тонкощами та особливостями застосування лікувального масажу в корекції фізичних станів у дітей з порушенням опорно-рухового апарату. 

    Заключне слово взяла Ольга Литвиненко, кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри педагогіки, психології та менеджменту освіти Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти із темою «Йога як нетрадиційна філософська система оздоровчої гімнастики». У своєму виступі вона познайомила учасників заходу з досвідом роботи Юлії Коновалової, інструктора дитячої йоги  в Центрі йоги «NAMASTE», наголосила на умовах і специфіці застосування йоги для дітей, які мають відхилення розвитку, продемонструвала відеоматеріали занять. Головним акцентом виступу став фокус на йозі, як універсальній системі гармонізації фізичного і психічного стану та обов’язку кожної свідомої людини відповідально піклуватися про своє здоров’я.

    Представлені практичні кейси викликали жваве обговорення серед учасників заходу, велику кількість запитань та висвітлили подальші перспективи роботи в напрямку представленої теми.

    Щиро дякуємо всім небайдужим, професійним, креативним педагогам, які піклуються про здоров’я і фізичний розвиток нашого майбутнього!