Засідання обласної творчої майстерні для вчителів технологій «Смаки України: від традицій до сучасності»

25 вересня 2025 року фахівцями кафедри теорії й методики природничо-математичної освіти та інформаційних технологій МОІППО проведено засідання обласної творчої майстерні для вчителів технологій (трудового навчання) «Гармонія» з теми «Смаки України: від традицій до сучасності».
Із вітальним словом до учасників звернулася Ольга Захар, к. пед. н., в. о. директора МОІППО, яка наголосила на тому, що відродження українських традицій, через які ми відчуваємо глибину, різноманіття та незламний дух України, є життєво важливим для нашого ментального здоров’я, адже воно допомагає усвідомити, що ми не лише педагоги, а й повноцінні особистості з власними хобі та улюбленими стравами.
Світлана Дікарева, методист кафедри теорії й методики природничо-математичної освіти та інформаційних технологій МОІППО, організувала захоплювальну гастрономічну подорож регіональними кулінарними традиціями, що продемонстрували багатство й неповторне різноманіття української національної кухні. Педагоги ознайомилися з історією картопляників: від класичного рецепта до авторської гастрономічної страви.
Ганна Фесенко, блогерка, ведуча рубрики «Огляд цін у Миколаєві» на телеканалі «1+1» (м. Херсон), розповіла присутнім про різноманіття рибних страв Херсонщини, поділилася власними секретами приготування пузанків, карасів і наваристої рибної юшки.
Альона Антонюк, кондитерка, засновниця авторських майстер-класів із домашньої випічки (м. Херсон), розказала про випічку, українські десерти, а також зазначила, що це не просто ласощі, а частина нашої культури й історії, що зберігає дух нації навіть за її межами.
Кристина Костюченко, учитель технологій та трудового навчання Білозірського ліцею Первомайської селищної ради, поділилися досвідом проведення дистанційних кулінарних проєктів, які успішно формують характер і впевненість учнів.
Практичним завданням сертифікованого заходу є представлення однієї з страв української кухні з покроковою ілюстрованою інструкцією щодо її приготування. Надалі заплановано упорядкування збірки рецептів традиційних страв нашого регіону, що стануть у нагоді вчителям технологій під час організації освітнього процесу.
Учасники відзначили, що подібні заходи надихають на нові ідеї, надають сил і наснаги! Дякуємо всім за плідну роботу!