Вітаємо на сайті Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

  • Переможний вісник - інформаційний ресурс Миколаївського ОІППО з актуальною інформацією для педагогів Миколаївської області в період воєнного стану

    Виставка олійного живопису «І тихі зорі впадуть на теплі води…»

    06/04/2023

    05 квітня 2023 року в Галереї мистецтв Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбулося відкриття виставки олійного живопису «І тихі зорі впадуть на теплі води…», присвяченої пам’яті миколаївського митця Валентина Миколайовича Меркулова. Саме цього дня, 05 квітня 2022 року, перестало битися серце Валентина Миколайовича…

    Валентин Меркулов народився 01 квітня 1957 року в м. Миколаєві. Він –  митець, ілюстратор, педагог, був учасником всеукраїнських і міжнародних виставок та пленерів, членом Координаційної ради міжнародного фонду «Культурне надбання» Півдня України, членом-кореспондентом Академії мистецтв Німеччини, з 2017 року – почесним методистом МОІППО, викладачем майстер-класів обласної художньої майстерні «Авторська техніка живопису». За стилем живопису – близький до імпресіоністів.  

    Із 2013 року проводив майстер-класи для вчителів і керівників образотворчого мистецтва на курсах підвищення кваліфікації при МОІППО. З 2015 – викладач пленерів обласної художньої майстерні «Авторська техніка живопису», студії в ЗЗСО Миколаївської області та виставок. Валентин Миколайович також очолював авторську ART-студію, де давав уроки живопису всім охочим.

    Роботи Валентина Меркулова знаходяться в приватних колекціях України, США, Німеччини, Франції, Швейцарії, Ізраїлю та Аргентини.

    На виставку прийшли вчителі, керівники гуртків, художники та його знайомі. Інна Савенко, миколаївська художниця, поділилася своїми спогадами про навчання, пленери та зазначила, що техніка мастихінового живопису продовжує своє життя. Девіз «Пишіть радість…» став для молодих художників і вчителів настановою у творчості.

    Майя Ландер, старший викладач кафедри теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти МОІППО, пригадала про виставки і спілкування з Валентином Меркуловим, щирою та світлою людиною зі своєрідним баченням світу.

    Тамара Сєднєва, дружина митця, подякувала адміністрації інституту, куратору виставки Дмитру Крику за організацію та пам’ять про художника й чоловіка, розповіла про свої переживання і діяльність у Німеччині.

    Пам’ятну виставку доповнили пленерні та студійні роботи Наталії Гордієнко, Лілії Запотоцької, Тетяни Коляди, Дмитра Крика, Наталії Олійникової, Романа Прозорова, Алли Рижинської, Наталі Степанюк із фонду МОІППО.

    У заключному слові Василь Шуляр, д.пед.н., доцент, професор кафедри мовно-літературної та художньо-естетичної освіти, директор МОІППО, заслужений учитель України, підкреслив особливості образного сприйняття світу Валентина Меркулова, наголосив на значимості творчості та співпраці з МОІППО й оголосив виставку «І тихі зорі впадуть на теплі води…» відкритою.