Вітаємо на сайті Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

  • Переможний вісник - інформаційний ресурс Миколаївського ОІППО з актуальною інформацією для педагогів Миколаївської області в період воєнного стану

    Все зможемо – й переможемо!

    31/08/2023

    30 серпня 2023 року в рамках регіонального освітянського серпневого марафону «Освітяни Миколаївщини на шляху до перемоги» було проведено онлайн-зустріч «Організація освітнього процесу  дітей з особливими освітніми потребами: від дошкілля до професійного самовизначення», який об’єднав понад 120 педагогів Миколаївщини.

    Захід відкрила Алла Борисівна Веліховська, директор департаменту освіти і науки Миколаївської обласної державної адміністрації низкою важливих питань щодо дотримання техніки безпеки в організації процесу навчально виховної роботи з дітьми з ООП;  питань готовності закладів до роботи; питання навчання  в спецзакладах в сенсі перспективи подальшої долі дитини.

    Програму заходу продовжив Василь Іванович Шуляр, директор Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. Свій спіч він базував на  питаннях стратегічних дій суб’єктів і  партнерів освіти, а саме:

    • створенні освітньо-безпекового ландшафту закладу освіти;
    • єдності та співпраці колективів; 
    • національно-патріотичному вихованні маленьких українців.

    Катерина Олександрівна Пінюгіна, завідувач обласного ресурсного центру з підтримки інклюзивної освіти МОІППО висвітлила питання організаційно-методичного забезпечення інклюзивної освіти в Миколаївській області. Нею було наголошено на новинах в інклюзивній царині освіти, прокоментовано деякі зміни, проанонсовано календар заходів та інформаційні ресурси обласного ресурсного центру.

    У рамках даної серпневої секції відбуласія презентація методичного посібника «Адаптації і модифікації освітнього процесу в закладах дошкільної та загальної середньої освіти». Дмитро Вікторович Прасол, фахівець консультант КУ «Інклюзивно-ресурсний центр № 3» Миколаївської міської ради представив авторський колектив, прокоментував зміст, адресність, особливості структури та застосування даного методичного посібника.

    Освітній проєкт альтернативного навчання дітей у лікарнях на Миколаївщині висвітлила Руденко Надія Володимирівна, завідувач Миколаївського освітнього центру державної установи «Школа супергероїв». Червоною ниткою її виступу стало питання безперервності освіти, виховання та розвитку дітей, які з певних причин не можуть відвідувати заклади освіти.

    Цінний  практичний досвід щодо організації інклюзивного навчання в закладі дошкільної освіти під час війни представили Бондар Людмила Анатоліївна, вихователь-методист та Сокуренко Ганна Василівна, асистент вихователя Миколаївського дошкільного навчального закладу комбінованого типу № 144 Миколаївської міської ради. 

    Питання організації та забезпечення безпечних освітніх послуг і психологічної підтримки дітей з особливими освітніми потребами в ЗЗСО у своєму виступі виствітила Клочкова Алевтина Вікторівна, методист обласного ресурсного центру з підтримки інклюзивної освіти. У своєму виступі доповідачка надала методичні рекомендації з означеної теми, прокоментувала особливості реалізації та надала інформативно-практичні ресурси.  

    Завершив захід оптимістичний та життєствердний виступ Ганни Валеріївни Ахундової, методиста Миколаївського професійного промислового ліцею, яка представила учасникам зустрічі досвід роботи Миколаївського професійного промислового ліцею щодо здобуття професійної освіти учнями з порушенням слуху. Нею були представлені життєві приклади успішної професійної реалізації дітей, які мають особливості розвитку та потужний колектив закладу, який цей успіх забезпечує.

    Дякуємо всім учасникам заходу за професіоналізм, щирість та небайдужість!