Вітаємо на сайті Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

  • Переможний вісник - інформаційний ресурс Миколаївського ОІППО з актуальною інформацією для педагогів Миколаївської області в період воєнного стану

    Відзначення Міжнародного дня дарування книжок педагогічними працівницями дошкілля Миколаївщини

    15/02/2024

    Упродовж 14 лютого 2024 року в закритій педагогічній спільноті «Дошколярики Миколаївщини» відбулася інтерактивна раптівка, яку підготували та провели в асинхронному режимі Лія Олійник, Ірина Романюк, Олена Маланчук, працівниці кафедри теорії й методики дошкільної та початкової освіти.

    Мета – поширення інформації про читацькі тренди у віковій категорії дітей дошкільного віку серед педагогічних працівників ЗДО та батьків вихованців, заохочення до придбання сучасної дитячої літератури в ЗДО, їх обладнання мультимедійними пристроями й аудіокнигами.

    Міжнародний день дарування книжок активно відзначається з 2012 року. Історія свята розпочалася з маленької традиції в родині американської книжкової блогерки Еммі Бродмур, де на День закоханих дарували один одному книги.

    Якось син блогерки запитав: «Чому в році немає такого особливого дня, коли люди дарують книжки всім навколо?». Еммі дуже сподобався задум. Саме тому вона вирішила відзначити черговий Валентинів день, подарувавши книги не лише синові, а й бідним дітям, які не мають можливості їх придбати. Водночас блогерка поділилася ідеєю акції з читачами, після чого традиція почала стрімко розвиватися.

    «Коли ще ділитися своєю любов’ю до книг, як не в день, який є синонімом кохання», – написала у своєму заклику до спільноти читачів Емма Перрі. Дуже швидко запитання маленької дитини й активна позиція Еммі Бродмур були підхоплені мільйонами людей, що й сприяло становленню цього свята як Міжнародного дня книгодарування.

    Справжнім подарунком для учасниць / учасників спільноти стала книжка дитячих віршів «Андрійко й Сніговійко» Запорожченко Галини Михайлівни, поетеси, освітянки, краєзнавиці, членкині Національної спілки письменників України, лауреатки та дипломантки численних міжнародних і всеукраїнських літературно-мистецьких конкурсів та фестивалів, завідувачки центру освітнього краєзнавства імені Дмитра Кременя МОІППО.

    Педагогині з різних куточків Миколаївщини ділилися власним досвідом щодо створення умов для формування навичок слухання, інтерпретації текстів у здобувачів дошкільної освіти.

    На одному зі слайдів у загальній інтерактивній гугл-презентації на гугл-диску кафедри теорії й методики дошкільної та початкової освіти МОІППО учасниці популяризували різноманітні способи мотивації дітей та їхніх родин до читання, розповідали про підтримку й розвиток книжкової екосистеми у ЗДО (живі письменники, буккросинг, марафон родинного книгочитання тощо).

    У заході взяли активну участь 36 педагогинь ЗДО Миколаївської області, переглянули допис – 696.