Вітаємо на сайті Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

  • Переможний вісник - інформаційний ресурс Миколаївського ОІППО з актуальною інформацією для педагогів Миколаївської області в період воєнного стану

    Учителі зарубіжної літератури продовжують освітянський марафон на Миколаївщині

    24/08/2023

    23 серпня 2023 року кафедрою теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти проведено обласний семінар «Методичне забезпечення викладання зарубіжної літератури в НУШ». 

    З вітальним словом до учасників семінару звернувся Василь Шуляр, доктор педагогічних наук, доцент, професор кафедри теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти, директор МОІППО, заслужений учитель України.  Василь Іванович наголосив, що заходи, які відбуваються межах регіонального освітянського серпневого марафону «Освітяни Миколаївщини на шляху до перемоги», покликані надати науково-методичну підтримку вчителям та сприяють якісній підготовці до нового навчального року.

    Для вчителів зарубіжної літератури, які працюватимуть у 5–6 класах, Ольга Ніколенко, завідувач кафедри світової літератури Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, доктор філологічних наук, професор, презентувала підручники, онлайн-платформи до підручників «Друзі Полліанни» (5 клас) і «Емма» (6 клас), зошити для діагностування результатів навчання та акцентувала увагу на змінах у програмі, що схвалено експертною комісією з літератури (української та зарубіжної) (протокол від 02.06.2023  № 5).

    Ольга Ніколенко представила вчителям-філологам дві модельні програми (для пілотних закладів освіти):

    1) Зарубіжна література. 5–9 класи (у редакції 2023 р., автори: О. Ніколенко, О. Ісаєва, Ж. Клименко, Л. Мацевко-Бекерська, Л. Юлдашева, Н. Рудніцька, В. Туряниця, С. Тіхоненко, М. Вітко, Т. Джангобекова). Рекомендовано Міністерством освіти і науки України (наказ від 12.07.2021 № 795), зміни до програми схвалено експертною комісією з літератури (української та зарубіжної) (протокол  від 02.06.2023 № 5);

    2) Література (українська та зарубіжна). Інтегрований курс.                        7–9 класи (2023 р., автори: О. Ніколенко, Л. Мацевко-Бекерська, Т. Качак,                  А.-М. Богосвятська, Н. Рудніцька, В. Туряниця). Програму рекомендовано Міністерством освіти і науки України (наказ від 24.07.2023 № 883), схвалено експертною комісією з літератури (української та зарубіжної) (протокол  від 02.06.2023  № 5).

    Наталія Рудніцька, учитель української мови та зарубіжної літератури Кам’янець-Подільського ліцею № 17 Кам’янець-Подільської міської ради Хмельницької області, учитель-методист, розкрила змістове наповнення програми «Література (українська та зарубіжна). Інтегрований курс. 7–9 класи». 

    На навчально-методичному забезпеченні викладання зарубіжної літератури акцентувала увагу Вікторія Туряниця, директор, учитель зарубіжної літератури Свалявського закладу загальної середньої освіти № 4 з поглибленим вивченням окремих предметів Свалявської міської ради, учитель-методист.

    Анна-Марія Богосвятська, кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри гуманітарної освіти Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, розповіла про методичну підтримку вчителів пілотних навчальних закладів, які обрали програму «Література (українська та зарубіжна). Інтегрований курс. 7–9 класи (2023 р., автори: О. Ніколенко, Л. Мацевко-Бекерська, Т. Качак, А.-М. Богосвятська, Н. Рудніцька, В. Туряниця).

    Актуальне питання «Технології діагностування прогресу знань» опрацювала з учасниками заходу Олена Гвоздікова, заступник директора, учитель зарубіжної літератури Нікопольського ліцею № 7 Нікопольської міської ради, учитель-методист.

    Дмитро Лебедь, головний редактор журналу «Зарубіжна література в школах України», розповів про конкурси, у яких можуть брати участь учні і вчителі зарубіжної літератури.

    Дякуємо Ользі Ніколенко та авторському колективу за програми й навчально-методичне забезпечення, створені з любов’ю до літератури, до учня, до вчителя, до людини, до України!

    Дякуємо всім учасникам заходу за плідну співпрацю!

    Все буде Україна!