Вітаємо на сайті Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

  • Переможний вісник - інформаційний ресурс Миколаївського ОІППО з актуальною інформацією для педагогів Миколаївської області в період воєнного стану

    Учителі-філологи Миколаївщини готуються до нового навчального року

    24/08/2023

     22 серпня 2023 року кафедрою теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти проведено обласний інструктивно-методичний семінар для вчителів української мови і літератури, зарубіжної літератури «Реалізація змісту мовно-літературної освітньої галузі в базовому циклі НУШ».

    У науково-практичній частині заходу доповідачі окреслили провідні підходи до викладання предметів мовно-літературної галузі в НУШ. Василь Шуляр, доктор педагогічних наук, доцент,  професор кафедри теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти, директор МОІППО, заслужений учитель України, зазначив, що «ціннісно-етична стратегія в системі літературної освіти узгоджується з метою мовно-літературної освітньої галузі Державного стандарту».          Науковець запропонував розуміння вивчення літератури через ціннісне ставлення  і, на прикладах творів українських і зарубіжних письменників,  представив методику конструювання освітніх ситуацій компетентнісно-діяльнісного заняття.

    Із вітальним словом до учасників заходу звернувся Тарас Кремінь, кандидат філологічних наук, доцент, уповноважений із захисту державної мови, який наголосив на значущості української мови в суспільстві як фактору єдності і національної безпеки України, особливій   ролі вчителя в розвитку та функціонуванні української мови.

     Галина Гич, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувачка кафедри теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти МОІППО, акцентувала увагу на важливості цифрової грамотності сучасних дітей і сучасного вчителя. Г. Гич продемонструвала можливості застосування штучного інтелекту на уроках літератури; надала практичні поради з використання сервісу «Wepik». 

    Висвітлюючи питання «Формування критичного мислення на заняттях з літератури», Володимир Гладишев, доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти МОІППО, висловив думку, що уміння аналізувати інформацію та робити висновки є важливим аспектом технології формування критичного мислення і забезпечує  розвиток інформаційно-комунікаційної компетентності.

    Василь Пахаренко, доктор філологічних наук, професор кафедри української літератури та компаративістики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, розглянув проблему зацікавленості учнів літературою, а також представив концепцію підручника з української літератури для учнів НУШ.

    Тему «Розвиток словникового запасу учнів на заняттях мовно-літературної освітньої галузі НУШ» висвітлила Анастасія Кузнєцова, старший викладач кафедри теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти МОІППО.

    У практико-орієнтованій частині заходу методистки кафедри теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти МОІППО Діна Діордіца, Ганна Пономаренко надали рекомендації щодо подолання освітніх втрат учнів під час вивчення української мови і літератури, зарубіжної літератури в  2023–2024 навчальному році.  

    З особливостями проведення І туру Всеукраїнського конкурсу «Учитель року» учасників ознайомила Анжела Тюпа, методист навчально-методичної лабораторії акмеології Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

    Учителі-філологи репрезентували досвід роботи в НУШ:

    • «Створення компетентнісно-діяльнісного літературного заняття в форматі НУШ: румунська народна казка «Серце матері» – Світлана Лобзіна, учитель Миколаївського ліцею № 2 Миколаївської міської ради,  учитель-методист;
    • «Нові твори у програмі. Вивчення творів Ульфа Старка» – Ірина Царлова, учитель Миколаївського ліцею № 2 Миколаївської міської ради,  учитель-методист;
    • «Діалог партнерства та пошуку. Із досвіду викладання зарубіжної літератури в 6 класі НУШ» – Зоя Гаркуша, учитель Новобузького ліцею № 1 Новобузької міської ради, учитель-методист.

    Підбиваючи підсумки роботи, учасники відзначили доцільність зустрічі щодо якісного  впровадження положень НУШ в освітній процес з української мови і літератури, зарубіжної літератури в закладах загальної середньої освіти Миколаївської області в новому навчальному році.