Вітаємо на сайті Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

  • Переможний вісник - інформаційний ресурс Миколаївського ОІППО з актуальною інформацією для педагогів Миколаївської області в період воєнного стану

    STEM-тиждень МОІППО

    29/04/2024

    У межах фестивалю «STEM-весна – 2024» за ініціативи кафедри теорії й методики природничо-математичної освіти та ІТ 22–27 квітня 2024 року в МОІППО проведено STEM-тиждень. 

    Потужний старт заходу дали креативні заняття відкритого онлайн-курсу «Експрес-математика для випускників», підготовлені доцентами кафедри Наталею Махровською та Ганною Погромською, методистом із математики Еліною Рогожинською.

    Під час першого заняття з теми «STEM-Всесвіт. Космічно-векторні мандрівки» учасники здійснили космічну онлайн-подорож за координатами та векторами, дізналися цікаві факти про космічні апарати, астрономічні об’єкти. 

    Сьогодні актуальним є захист та збереження інформації, тому найважливіша інформація, зазвичай, кодується. Мета заняття «STEM-дешифрування. Розгадка таємниць функцій за допомогою похідних» полягала у шифруванні та дешифруванні, ключем до якого стала таблиця кодів ASCII. Наука про зламування шифрів – це криптоаналіз, а похідна – частина математичного аналізу. Тож учасники практикувалися в знаходженні похідної різних функцій, визначенні її геометричного та фізичного змісту, досліджували функції за допомогою похідної, будували графіки.

    Третє заняття «STEM-археологія: розкопки скарбів площі під кривою» присвячено первісній та інтегралу: учасники ознайомилися з історією і знахідками поселення «Дикий сад», що розташоване на території Миколаєва, застосуванням методів математичного аналізу в археології. У ході цікавої подорожі з історичними артефактами практикувались у знаходженні первісної функції, обчисленні інтегралу, визначенні площі фігур за допомогою інтегралу.

    Запрошуємо переглянути відеозаписи занять на сторінці онлайн-курсу «Експрес-математика для випускників».

    Два заходи STEM-тижня відбулися очно за участі учнів Миколаївської гімназії № 6 Миколаївської міської ради (директор – Інна Бродянська). 

    Разом із завідувачем кафедри Оленою Ліскович школярі сконструювали VR-окуляри, використовуючи пластикові пляшки та картонні коробки. Процес виготовлення лінз: з  пляшки потрібно вирізати заготовки, ретельно з’єднати їх за допомогою паяльника та клейового пістолета, заповнити водою – то справа для справжніх майстрів, яка потребує не тільки вправного володіння інструментами, а й знань із математики та фізики.

    На STEM-занятті «Дослідження фруктово-овочевих джерел струму», яке підготувала та провела методист кафедри Дар’я Блага-Мініна, діти експериментально доводили, що фрукти та овочі є природними джерелами струму. Для перевірки гіпотези учні вимірювали напругу, що виникає між мідним і цинковим провідником, поміщеним у різні овочі та фрукти (морква, картопля, яблуко, лимон, апельсин, банан), визначали залежність напруги від кислотності (рН показників) зразків, вивчали вплив термічної обробки овочів на зміни показників. 

    Практичні заняття «Arduino для початківців» провів старший викладач кафедри Віталій Кошовий. Учні розробляли та програмували в середовищі mBlock схему з контролером Arduino, LCD-екраном та ультразвуковим датчиком, за допомогою якого визначали відстань до різних об’єктів.

    Долучилися до STEM-тижня і вчителі технологій (трудового навчання), для яких методистом кафедри Світланою Дікаревою організовано майстер-клас «Художні вироби з тонкого листового металу «Металевий квілінг» за участю вчителя технологій, трудового навчання Южноукраїнського ліцею № 1 імені Захисників Вітчизни Южноукраїнської міської ради Миколи Беляка. Педагоги детально розглянули технологію виготовлення виробів із тонколистового металу, спробували створити виріб власноруч, використовуючи вторинний матеріал.

    У межах STEM-тижня спільно з навчально-методичною лабораторією управління розвитком регіональної освіти МОІППО започатковано роботу зі створення аналогів обладнання для занять із домедичної підготовки. Методисти Світлана Гіль і Дар’я Блага-Мініна виготовили модель для тампонування ран (за зразком) та макет автоматичного зовнішнього дифібрилятора, які апробують під час проведення тренінгів із педагогічними працівниками.

    Щиро дякуємо всім за активну участь! Сподіваємося, що STEM-тиждень стане гарною традицією на Миколаївщині.