Вітаємо на сайті Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

  • Переможний вісник - інформаційний ресурс Миколаївського ОІППО з актуальною інформацією для педагогів Миколаївської області в період воєнного стану

    Школа професійного досвіду «Розвиток життєвих навичок як фактор попередження ризикованої поведінки підлітків»

    26/10/2019

    24 жовтня 2019 року на базі Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти проведено школу професійного досвіду для психологів та соціальних педагогів закладів освіти Миколаївської області «Розвиток життєвих навичок як фактор попередження ризикованої поведінки підлітків» (далі – Школа).

    Під час роботи Школи Тетяна Сливінська, завідувач навчально-методичної лабораторії практичної психології, соціальної роботи та інклюзивного навчання Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, за допомогою вправи «Ситуація ризику» та «Обери позицію» разом із учасниками заходу схарактеризували та визначили можливі особистісні соціально-психологічні чинники, що сприяють виникненню ризикованої поведінки в учнівської молоді.

    Кльона Алхімова, методист навчально-методичної лабораторії практичної психології, соціальної роботи та інклюзивного навчання Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, поповнила професійний кейс фахівців основними поняттями з теми: «схильність до ризику», «поведінковий ризик», «готовність до ризику».

    Вправа «Виправданий ризик» дала можливість зрозуміти фахівцям підстави виправдань у вчиненні ризикованих діянь у ситуаціях.

    Аліна Кучеренко, методист навчально-методичної лабораторії практичної психології, соціальної роботи та інклюзивного навчання Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, разом із учасниками заходу за допомогою мозкового штурму визначили основні причини, шляхи та напрями профілактики ризикованої поведінки підлітків.

    Лариса Малікова, практичний психолог Миколаївської вечірньої школи № 1 Миколаївської міської ради, провела вправу «Фотоситуації», разом із учасниками в мікрогрупах на прикладах фотографій небезпечних ситуацій визначили власні дії як фахівців із учнями для усвідомлення небезпечної поведінки та її наслідків, склали план роботи з батьками щодо попередження потрапляння їхньої дитини в небезпечні ситуації.
    Проведена робота сприяла усвідомленню та розумінню працівниками психологічної служби важливості професійної допомоги молоді у психопрофілактиці ризикованої поведінки.

    У заході взяли участь практичні психологи та соціальні педагоги закладів освіти Миколаївської області (усього – 55 осіб).