Вітаємо на сайті Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

  • Переможний вісник - інформаційний ресурс Миколаївського ОІППО з актуальною інформацією для педагогів Миколаївської області в період воєнного стану

    Семінар-практикум «Нові підходи у викладанні географії з використанням інтерактивних карт, електронних навчальних посібників»

    10/11/2021

    04 листопада 2021 року на базі Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти в дистанційному форматі проведено семінар-практикум «Нові підходи у викладанні географії з використанням інтерактивних карт, електронних навчальних посібників» на тему «Компетентнісний підхід у викладанні географії» для вчителів географії закладів загальної середньої освіти Миколаївської області (далі – Семінар-практикум). 

    Мета Семінару-практикуму – удосконалення професійної компетентності вчителів географії  щодо використання інтерактивних методів у навчальній діяльності, підвищення ефективності вивчення географії в сучасній школі.

    Із вітальним словом до учасників звернувся Шуляр Василь Іванович, доктор педагогічних наук, доцент, директор, професор кафедри теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, заслужений учитель України.

    Яценко Володимир Сергійович, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник відділу навчання географії та економіки Інституту педагогіки НАПН України, як співавтор модельної навчальної програми з нового інтегрованого курсу «Природничі науки», охарактеризував структуру та принципи реалізації програми «Природничі науки» у 5–6 класах, продемонстрував особливості компетентнісного підходу до організації освітнього процесу. Також Володимир Сергійович приділив увагу таким діяльнісним формам і методам навчання, як: дослідження, проєктування, інтелектуальна гра, командна робота тощо.

    Брайчевський Юліан Сергійович, кандидат географічних наук, доцент кафедри країнознавства та туризму Київського національного університету імені Тараса Шевченка, висвітлив тему «Політична карта світу: окремі аспекти її вивчення». У час глобалізації політична карта це динамічна просторова система, що активно змінюється під впливом подій, які відбуваються у світі. Учителі отримали методичні рекомендації щодо викладання цієї теми.

    Координатор Семінару-практикуму Слюсар Ольга Іванівна, методист кафедри педагогіки, психології та менеджменту освіти Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, представила для обговорення нормативні документи впровадження принципів НУШ у природничу освітню галузь. Також розглянуто питання підготовки та проведення інтелектуальних учнівських і професійних конкурсів, роботи обласних майстер-класів, курсів підвищення фахової кваліфікації, організації методичної роботи в регіонах. 

    Педагоги отримали методичні рекомендації щодо викладання географії у 20212022 навчальному році (усього – 27 осіб).