Вітаємо на сайті Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

  • Переможний вісник - інформаційний ресурс Миколаївського ОІППО з актуальною інформацією для педагогів Миколаївської області в період воєнного стану

    Російсько-українська війна – боротьба століть

    22/02/2024

    21 лютого 2024 року в дистанційному форматі кафедра філософії освіти, теорії й методики суспільствознавчих предметів проведела обласний круглий стіл «Російсько-українська війна – боротьба століть», присвячений 10-річчю анексії Криму та повномасштабному вторгненню країни-агресора на територію України. 

    Василь Шуляр, д. пед. н., доцент, професор кафедри теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти, директор МОІППО, заслужений учитель України, відкрив захід та окреслив основні завдання, що стоять перед освітянами Миколаївщини у воєнний час і період повоєнної відбудови, виокремив стійкість українського та кримськотатарського народу, охарактеризував висвітлення кримськотатарської тематики в сучасній українській літературі й навчальних програмах освітянських закладів.

    Ільмі Умеров, український кримськотатарський політик і державний діяч, заступник Голови Меджлісу кримськотатарського народу, розповів про історію кримських татар, їх прагнення жити на рідній землі, акцентував увагу на помилках державного керівництва України, що призвели до анексії Криму у 2014 році. 

    Марина Гримич, д. і. н., українська письменниця, засновниця видавництва «Дуліби», висвітлила історію боротьби кримських татар за право жити та працювати на власній батьківщині.

    Ольга Волос, к. і. н., доцент кафедри філософії освіти, теорії й методики суспільствознавчих предметів МОІППО, розказала про спільний українсько-кримськотатарський проєкт «Шлях/Yol», спрямований на співпрацю наших народів у культурній, громадській та інших сферах.

    Олена Більченко, учитель історії Новокостянтинівського ліцею Братської селищної ради Вознесенського району, представила методичну розробку заняття «Право на спротив», присвячену боротьбі проти російської окупації Криму.

    Борис Соколовський, викладач історії Вознесенського професійного ліцею, зупинився на бойових діях навколо м. Вознесенська в березні 2022 року, відзначив, якою ціною вдалося зупинити агресора на стратегічно важливому напрямі.

    Катерина Гонта та Артем Лободовський, учні Баштанського ліцею № 1 Баштанської міської ради, продовжили тематику захисту Миколаївщини під час спроб її захоплення в березні 2002 року, предметно і зворушливо розповіли про героїчні оборони рідної Баштанки.

    Віталій Гладун, старший викладач кафедри філософії освіти, теорії й методики суспільствознавчих предметів МОІППО, за допомогою онлайн-сервісів візуалізував питання військового минулого й сьогодення нескореної та незламної Миколаївщини.

    Ігор Ніколаєв, д. і. н., завідувач кафедри філософії освіти, теорії й методики суспільствознавчих предметів МОІППО, розкрив проблеми і перспективи повоєнної відбудови та розвитку освіти Миколаївщини.

    Після завершення заходу учасники підбили підсумки, підкреслили його актуальність і суспільну значущість. 

    У засіданні активну участь узяли педагогічні працівники й учні ЗЗСО Миколаївської області, науково-педагогічні та педагогічні працівники МОІППО.

    Разом до Перемоги!