Вітаємо на сайті Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

  • Переможний вісник - інформаційний ресурс Миколаївського ОІППО з актуальною інформацією для педагогів Миколаївської області в період воєнного стану

    Професійний саморозвиток молодого педагога. Практики формування компетентностей ХХІ століття «Life skills» у дітей та дорослих

    22/05/2023

    18–19 травня 2023 року в дистанційному форматі розпочав роботу обласний сертифікований захід «Пролонгований семінар-практикум «Професійний саморозвиток молодого педагога. Практики формування компетентностей ХХІ століття «Life skills» у дітей та дорослих» для педагогічних працівників закладів освіти віком до 35 років, організований кафедрою педагогіки, психології та менеджменту освіти МОІППО.

    Мета – сприяння професійному саморозвитку молодих педагогічних працівників закладів освіти щодо формування життєвих навичок «Life skills» у вихованців, а також у власному саморозвитку та самовдосконаленні.

    Відкрив захід Василь Шуляр, д.пед.н., доцент, професор кафедри теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти, директор МОІППО, заслужений учитель України.

    Під час інформаційної частини Наталія Клименюк, к.пед.н., т.в.о. завідувача кафедри педагогіки, психології та менеджменту освіти МОІППО, розкрила тему з формування педагогами «Life skills» у дітей, удосконалення їх для власного саморозвитку.

    Як формувати та розвивати універсальні компетенції для професійного саморозвитку та сучасного життя (командоутворення, критичне мислення, тайм-менеджмент, креативність, когнітивна гнучкість, швидке читання, логічне мислення тощо), Наталія Клименюк розповіла учасникам під час практичної частини.

    Також ґрунтовно розглянуто теми: «Життєві навички як базис соціальної компетентності. Life skills: топ-10 неочевидних навичок, які повинна освоїти дитина перед першим класом», «Life skills: соціальні навички, яких потрібно навчити кожну дитину».

    Учасники ознайомилися зі змістом і вимогами нормативних документів щодо формування життєвих навичок у дітей (Рамкова програма оновлених ключових компетентностей для навчання протягом життя; ЗУ «Про дошкільну освіту», Концепція «Нова українська школа») на засадах наступності й перспективності. 

    У роботі І вебінару взяли участь педагогічні працівники закладів освіти Миколаївської області віком до 35 років (усього – 70 осіб).