Вітаємо на сайті Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

  • Переможний вісник - інформаційний ресурс Миколаївського ОІППО з актуальною інформацією для педагогів Миколаївської області в період воєнного стану

    ПОВАЖАЄМО ЄВРОПЕЙСЬКІ ЦІННОСТІ! БУДУЄМО СУЧАСНУ УКРАЇНУ!

    20/01/2022

    20 січня 2022 року у Миколаївському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбулося відкриття «Українсько-Європейського осередку. Тренінг-HALL» в рамках реалізації обласного проєкту «Поважаю Європейські цінності – будую сучасну Україну», присвяченого 85-річчю заснування Миколаївської області та Дню Соборності України.

    Мета заходу: розширення європейського світогляду освітян Миколаївщини для усвідомлення місця України серед інших країн Європи шляхом підвищення рівня їх інформованості про Європейський Союз та його політику.

    Відкрив патріотичний захід Василь Шуляр, директор Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, заслужений учитель України.

    Прозвучали Гімн України та Гімн Європейського Союзу.

    Учасників патріотичного дійства привітали шановані гості: Алла Веліховська, директор департаменту освіти і науки Миколаївської обласної державної адміністрації;  Наталія Сокульська, заступник директора департаменту освіти і науки Миколаївської обласної державної адміністрації – начальник управління дошкільної, загальної середньої, корекційної та позашкільної освіти Миколаївської обласної державної адміністрації; Олена Буберенко, начальник управління культури, національностей та релігій Миколаївської обласної державної адміністрації; Оксана Калюжна, заступник голови постійної комісії Миколаївської обласної ради з питань науки і освіти, інновацій, молоді, сім’ї і спорту, культури та духовності. Із вітальним словом, у режимі он-лайн,  до учасників заходу звернувся і Тарас Кремінь, Уповноважений із захисту державної мови, народний депутат України VIII скликання, голова підкомітету з питань дошкільної, загальної середньої, інклюзивної освіти, а також забезпечення реалізації права на освіту осіб.

    Першу локацію 3D Карта «Україна-Європа – крокуємо разом»  представив Ігор Ніколаєв, завідувач кафедри філософії освіти, теорії й методики суспільствознавчих предметів МОІППО. Символізм карти полягає в тому, що Україна – це центр і серце Європи. А окреслене на карті актуалізує мету нашого Проєкту: показати роль і місце України серед Європейських  країн. Мапа показує, що Європа дуже різна, має свої особливості, географічні, культурні, етнічні, мовні та інші традиції. Є великі країни, є зовсім маленькі… Євросоюз – це не держава, а лише об’єднання суверенних країн, яке має ключове гасло:  «Єдність у різноманітті». Центральною ідеєю карти є аксіоми: «Європейська цивілізація», «Європейська спільнота», «Європейський геополітичний вибір», «Спільні цінності». Адже Європа – це континент, який заохочує співпрацю між народами та пропагує єдність, зберігаючи при цьому національне різноманіття та спрямованість на прийняття максимально наближених до людей рішень.  Саме цим шляхом (за еконцепцією карти) Україна і Європа крокують разом.

    Другу локацію «Євроінтеграційна співдружність» представила Олена Іртищева, методист кафедри філософії освіти, теорії й методики суспільствознавчих предметів МОІППО, яка розповіла про умови створення Євросоюзу та хронологію вступу країн Європи в цю міжнародну організацію.

    Третю локацію «Постерна експозиція «Вивчай Європу – цінуй Україну» презентував Віталій Гладун, старший викладач кафедри філософії освіти, теорії й методики суспільствознавчих предметів МОІППО. У цій локації представлені статичні постери та мотиваційні вислови щодо ЄС та України. 

    Під час заходу пройшли патріотичні акції «Одягни вишиванку» та «Ланцюг єднання», в яких взяли участь і гості, і слухачі курсів підвищення кваліфікації, і науково-педагогічні працівники Інституту.

    Завершилося патріотичне дійство спільним фотографуванням всіх учасників святкової зустрічі.