Вітаємо на сайті Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

  • Переможний вісник - інформаційний ресурс Миколаївського ОІППО з актуальною інформацією для педагогів Миколаївської області в період воєнного стану

    ПІЗНАВАЙМО ЄВРОПУ РАЗОМ!

    15/05/2021

    День Європи в Україні було затверджено в календарі держаних свят понад 16 років тому.  19 квітня 2003 року тодішній президент Леонід Кучма, враховуючи стратегічний курс країни на європейську інтеграцію, своїм указом постановив відзначити День Європи в Україні щорічно третьої суботи травня. Для українців  – це особливий день, знакова подія, адже Україну та ЄС єднають спільні історія та культура. А ще це свято символізує започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.
    Рада Європи це свято відзначає 5 травня, а Європейський Союз – 9 травня. Перше визнання Дня Європи відбулось у Раді Європи у 1964 році. Прикметним є те, що Україна – єдина держава не член ЄС, у якій на державному рівні відзначається День Європи.
    Цікаві факти про Євросоюз до Дня Європи в Україні:
     Представництво Європейської Комісії в Україні з’явилось у Києві майже одразу після проголошення Незалежності – 1993 року.
     У 2012 році Євросоюз став лауреатом Нобелівської премії миру.
     Після виходу у 2020 році Великої Британії, ЄС нараховує 27 країн-учасників.
     У ЄС немає власних збройних сил, однак більшість країн-учасниць входять до НАТО.
     Музика європейського гімну взята з Дев’ятої симфонії, яку Людвіг Ван Бетховен написав у 1823 році. У фінальній частині музичного твору Бетховен поклав на музику «Оду до радості», яку написав 1785 року Фрідріх фон Шиллер. Без слів, універсальною мовою музики, гімн виражає ідеали свободи, миру та солідарності, на яких тримається Європа.
    У 1985 році гімн схвалили президенти та глави урядів країн ЄС як офіційний гімн Європейського Союзу.
     ЄС є найбільшим торговим партнером України та її найщедрішим донором.
     В Європарламенті на засіданнях можна використовувати 24 офіційні мови ЄС.
     Офіційна валюта – євро – використовується у 19 країнах ЄС.
     Найпопулярніше місто Європи – Париж, його відвідують найбільше туристів.
     Безвізовий режим з ЄС дозволив українцям більше подорожувати. За 2019 рік українці загалом понад 15 млн. разів перетнули сухопутний кордон, подорожуючи до країн ЄС, а гості з ЄС — понад 3 млн. разів приїздили до України.
     На жаль, через пандемію коронавірусу і загальний карантин, станні два роки значно знизилася кількість туристських подорожей українців до країн Європи, а гостям із ЄС – в Україну.
    Цього року вдруге за роки існування свята, у зв’язку з коронавірусом, святкування в Україні відбувається в онлайн-форматі.
    Традиційно і наш заклад – Миколаївський обласний інститут післядипломної освіти – підтримує ініціативи євроінтеграції. Цьогоріч ми, науково-педагогічні та педагогічні працівники, активно долучаємося до відзначення Дня Європи у стінах інституту.
    ЗІ СВЯТОМ, ШАНОВНІ КОЛЕГИ-ОСВІТЯНИ! З ДНЕМ ЄВРОПИ!