Вітаємо на сайті Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

  • Переможний вісник - інформаційний ресурс Миколаївського ОІППО з актуальною інформацією для педагогів Миколаївської області в період воєнного стану

    Підтримка педагогів закладів дошкільної освіти та супровід дітей у надзвичайній ситуації

    01/03/2024

     Протягом трьох місяців педагоги десяти закладів дошкільної освіти Миколаївщини разом з родинами вихованців брали участь у проєкті «Підтримка педагогів закладів дошкільної освіти та супровід дітей у  надзвичайній ситуації», який реалізовувався Всеукраїнським фондом «Крок за кроком» за підтримки Дитячого фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ), сприяння МОН України. Координатор проєкту в Миколаївському регіоні – Ольга Захар, науково-методичний супровід – Лія Олійник. 

    Батьки вихованців і педагогині-тренерки раз на тиждень  зустрічалися  у дружньому колі для обговорення важливих тем: «Як впливає війна на дітей і дорослих? Чому ми відчуваємо те, що відчуваємо?», «Як пояснити дітям, що відбувається і чи варто говорити з ними про війну?», «Як підтримати себе і дитину, якщо ви змушені були залишити домівку?». Учасники отримали необхідні рекомендації щодо комунікації з дітьми в цей непростий час, а найголовніше – відчули, що «Ми разом. Ми поруч. Ми впораємося!».

    Найбільше задоволення батьки отримали від технік зцілення, вправ на зняття напруги, стресу, подолання емоційного вигорання,  дихання: «Геть з моєї спини», «Квітка-свічка», «Добра новина», «Мильні бульбашки», «Килимок», «Дощ на Буковині», «Чарівне люстерко».

    Під час обговорень батьки поділилися своїми враженнями та досвідом роботи з дітьми, залюбки брали участь у виготовленні виробів, малювали, проявляли творчі й акторські здібності. Час промайнув надзвичайно швидко, проте позитивні емоції, отримані знання й рекомендації стосовно дій у надзвичайних ситуаціях залишаться надовго. Батьки навчилися уважно слухати дітей, допомагати їм переборювати свої страхи, приділяти більше уваги дитині в стані стресу.