Вітаємо на сайті Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

  • Переможний вісник - інформаційний ресурс Миколаївського ОІППО з актуальною інформацією для педагогів Миколаївської області в період воєнного стану

    Педагогічні читання «Дитина… як зоряний світ і наша планета»

    26/11/2021

    25 листопада 2021 року з 10.00 до 13.00 на базі Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти в дистанційному режимі відбувся сертифікований захід – педагогічні читання «Дитина… як зоряний світ і наша планета» із метою відзначення 125-річчя від дня народження та вшанування вагомого внеску видатного психолога Лева Виготського в розвиток вітчизняної і світової психологічної освіти та науки.

    Організатор заходу – кафедра педагогіки, психології та менеджменту освіти МОІППО.

    Відкрила роботу педагогічних читань Тихонова Тетяна Валентинівна, доктор педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри педагогіки, психології та менеджменту освіти МОІППО. У своїй доповіді вона розповіла про короткий життєвий шлях та значні наукові досягнення геніального вченого Л. С. Виготського.

    Василь Іванович Шуляр, доктор педагогічних наук, доцент, директор МОІППО, професор кафедри теорії і методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти заслужений учитель України, у своєму  виступі висвітлював питання методичної стратегії розвитку творчо-мовленнєвої діяльності учнів-читачів Нової української школи в руслі поглядів Лева Виготського.

    Рурик Галина Леонідівна, доктор філософії в галузі освіти, завідувач науково-просвітницької лабораторії психолого-педагогічних інноваційних технологій розвитку особистості Миколаївського національного аграрного університету, приділила увагу сучасним арттерапевтичним практикам та впливу на їх розвиток поглядів видатного психолога.

    Про соціальну ситуацію розвитку дитини як фундамент реалізації принципів Нової української школи розповіла завідувач навчально-методичної лабораторії практичної психології, соціальної роботи та інклюзивного навчання МОІППО Сливінська Тетяна Олександрівна.

    Завідувач обласного ресурсного центру з підтримки інклюзивної освіти МОІППО Пінюгіна Катерина Олександрівна приділила увагу проблемам, пов’язаним із формуванням соціального інтелекту молодших підлітків з інтелектуальними порушеннями та важливості розвитку в них емоційного інтелекту.

    Прасол Дмитро Вікторович, кандидат психологічних наук, практичний психолог Комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр № 3» Миколаївської міської ради, розповів учасникам заходу про особистісний розвиток та суспільну інтеграцію дітей з особливими потребами через засоби музейної педагогіки, що є прикладом реалізації психолого-педагогічних ідей Л. С. Виготського в умовах сьогодення.

    Методист обласного ресурсного центру з підтримки інклюзивної освіти МОІППО Бавольська Оксана Володимирівна зосередила увагу на важливості індивідуалізації навчання дитини з ООП крізь призму теорії розвитку Л. Виготського.

    Олійник Лія Миколаївна, кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри теорії й методики дошкільної та початкової освіти МОІППО, розповіла учасникам про значущість внеску Лева Виготського у психологію раннього дитинства.

    Кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри педагогіки, психології та менеджменту освіти МОІППО Клименюк Наталія Василівна розкрила роль виховного середовища в педагогічній психології Л. С. Виготського.

    Онуфрієва Наталя Миколаївна, практичний психолог Буковинського центру відновного лікування та комплексної реабілітації дітей (м. Чернівці), яка надіслала для участі в заході відеозапис свого виступу «Зона найближчого розвитку дитини», розповіла про методики і техніки, які використовує  в роботі з дітьми.

    На завершення педагогічних читань виступила Хозраткулова Ірина Анатоліївна, кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри педагогіки, психології та менеджменту освіти МОІППО, яка окреслила зону найближчого розвитку в динаміці професійного вдосконалення педагога.

    Усі учасники заходу (всього – 31 особа) відзначили його неабияку важливість та значущість, подякували організаторам за надану можливість і презентувати свої професійні надбання колегам та однодумцям, і ознайомитися з їхнім досвідом.

    За результатами проведення педагогічних читань Миколаївським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти передбачено підготовку електронного збірника матеріалів, що буде оприлюднений на сайті МОІППО.