Вітаємо на сайті Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

  • Переможний вісник - інформаційний ресурс Миколаївського ОІППО з актуальною інформацією для педагогів Миколаївської області в період воєнного стану

    Основи акторської майстерності

    27/03/2023

    18 та 25 березня 2023 року в дистанційному форматі відбулося засідання творчої групи в межах обласного проєкту «Театральна педагогіка» з теми «Основи акторської майстерності».

    Для учасників сертифікованого заходу Олена Сокуренко, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри теорії й методики дошкільної та початкової освіти, та Оксана Смола, методист кафедри теорії методики дошкільної та початкової освіти МОІППО, провели інтерактивні лекції: «Практичне оволодіння діалогічною формою мовлення, етикетними нормами культури спілкування» і «Розвиток мовленнєвої компетентності через сформовані наскрізні вміння».

    Педагоги ознайомилися з особливостями діалогічного мовлення, що відіграє значну роль у житті людини, є необхідністю вдосконалення культури мовленнєвого спілкування; пригадали особливості розвитку мовленнєвої компетентності в дошкільному віці й початковій школі; шляхи наступності між дошкільною і початковою освітою через спільні ключові компетентності та сформовані наскрізні вміння і навички у вихованців / учнів; отримали настанови, дієві практики щодо систематичного і цілеспрямованого формування мовно-комунікативної компетентності, що зможуть використовувати в освітньому процесі під час упровадження театралізації для всебічного і гармонійного розвитку особистості. 

    У ході практичних занять «Розвивальні ігри ейдетичного напряму» та «Комунікація через мистецтво» учасниці продемонстрували креативність і творчий підхід до виконання завдань у групах, використовували практичні вправи для розвитку акторської майстерності й мовленнєвої компетентності, спрямовані на збагачення розуміння зв’язків: дійсність – мислення – мова. Дійшли висновку, що через послідовність вправ можна спробувати пізнати внутрішні закони творчості, удосконалювати інтуїтивні здібності, необхідні для будь-якого творчого процесу: уміння володіти своїм тілом і взаємодіяти з іншими, розвивати увагу, пам’ять та уяву, збагачувати мову.

    Як правильно поводити себе та триматися на публіці під час виступу або просто в життєвих ситуаціях, правильно дихати, володіти голосом як дієвим інструментом (робота над посиленням звуку) – порадили актори Миколаївського академічного обласного театру ляльок з теми «Ораторське мистецтво», розкрили «секрети» успішних ораторів. Особливо це необхідно для педагогів, які своїм власним прикладом зможуть продемонструвати вміння правильно володіти собою, своїм голосом, здійснювати самоконтроль,  саморегуляцію за будь-якої емоційної ситуації.

    За результатами зустрічі учасники зазначили, що для себе взяли цінного і з якою метою, а також поділилися враженнями: https://padlet.com/smola_ksusha/padlet-yx40etr42zouyq2x.

    На завершення, під час рефлексії, висловили слова вдячності від педагогів Миколаївщини: «Велика подяка організаторам зустрічі, п. Олені та п. Оксані за цікавий, високоякісний, продуктивний, насичений захід, вдале поєднання теоретичної і практичної частини. Ви – молодці! Надихаєте і спонукаєте до розвитку!».