Вітаємо на сайті Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

  • Переможний вісник - інформаційний ресурс Миколаївського ОІППО з актуальною інформацією для педагогів Миколаївської області в період воєнного стану

    Обласний семінар «Сучасні підходи до конструювання змісту навчання інтегрованих курсів природничого спрямування в Новій українській школі»

    27/01/2022

    Відповідно до плану роботи Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, з метою підготовки вчителів до викладання інтегрованих курсів природничого спрямування у 5–6 класах за новим державним стандартом у 2022 році кафедрою теорії й методики природничо-математичної освіти та інформаційних технологій заплановано проведення пролонгованого обласного семінару «Сучасні підходи до конструювання змісту навчання інтегрованих курсів природничого спрямування в Новій українській школі» за участю авторів модельних програм (далі – Семінар).   

    Перша частина Семінару відбулася 25–26 січня 2022 року.

    Відкриваючи захід, Василь Шуляр, доктор педагогічних наук, доцент, професор кафедри теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти, директор МОІППО, заслужений учитель України, акцентував увагу на філософських засадах інтеграції в освіті, способах її реалізації та проблемах, що перешкоджають створенню цілісного компетентнісно орієнтованого освітнього середовища.

    Тетяна Засєкіна, доктор педагогічних наук, старший науковий співробітник, заступник директора з науково-експериментальної роботи Інституту педагогіки НАПН України, окреслила перспективи формування змісту природничої освіти, продемонструвала особливості та різні варіанти його побудови, розкрила принципи формування системи природничих знань.

    Як член авторського колективу Тетяна Миколаївна більш детально зупинилася на особливостях реалізації модельної навчальної програми  «Природничі науки» у 5–6 класах за новим державним стандартом. Окрім змісту та структури самої програми, педагоги ознайомилися з особливостями підручника для 5 класу, його компонентами, можливостями для організації самостійної навчально-пізнавальної діяльності учнів.

    Зміни в природничій освітній галузі неможливі без відповідної підготовки вчителя.  Людмила Клименко, кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри теорії й методики природничо-математичної освіти та інформаційних технологій МОІППО, заслужений працівник освіти України, представила традиції та інновації в підвищенні фахової компетентності вчителів природознавства закладів освіти області.  

    Під час панельної дискусії учасники ставили запитання щодо програми, необхідного матеріально-технічного забезпечення, особливостей здійснення різних видів оцінювання тощо. 

    26 січня 2022 року Семінар продовжено за участю авторського колективу модельної навчальної програми «Пізнаємо природу», який представляла Дарія Біда, доцент кафедри педагогіки Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, головний редактор журналу «Колосок» і газети «Колосочок», координатор Міжнародного природничого конкурсу «Колосок», заслужений учитель України. 

    Аналізуючи зміни, що відбуваються в суспільстві, науці, промисловості, Дарія Дмитрівна продемонструвала відображення цих змін у змісті нового державного стандарту, а відповідно й нових модельних навчальних програмах. Учасники ознайомилися зі структурою програми «Пізнаємо природу», баченням авторського колективу щодо відбору змісту навчального матеріалу, особливостями виконання практичних робіт.  

    Семінар проходив у форматі зум-конференції. За 2 дні роботи участь узяли понад 200 освітян ЗЗСО області.

    Надалі зустрічі з авторами модельних навчальних програм заплановані на 14–15 лютого 2022 року.