Вітаємо на сайті Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

  • Переможний вісник - інформаційний ресурс Миколаївського ОІППО з актуальною інформацією для педагогів Миколаївської області в період воєнного стану

    Обласний семінар філологів-інтелектівців Миколаївщини

    01/12/2023

    30 листопада 2023 року кафедра теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти Миколаївського ОІППО провела обласний онлайн-семінар «Методичні актуалітети викладання української мови і літератури в 5–8 класах за НПП “Інтелект України”».

    Василь Шуляр, директор МОІППО,  доктор педагогічних наук, доцент, заслужений учитель України, професор кафедри теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти, консультант і тренер проєкту, відкрив захід мотивувальними настановами для вчителів-філологів; провів майстер-клас на тему «Конструювання ситуацій ціннісно-етичного спрямування засобами художнього твору», означивши поняття «ставлення» як складову сучасного уроку літератури.

    Галина Лебідь, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії й методики дошкільної та початкової освіти МОІППО, координатор проєкту в Миколаївській області, ознайомила освітян з особливостями науково-педагогічного проєкту «Інтелект України» та з результатами впровадження його на Миколаївщині.

    Анастасія Кузнєцова, старший викладач кафедри теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти, тренер проєкту, розкрила питання реалізації партнерської взаємодії на інтелект-уроках української мови і літератури, змоделювавши різні форми співпраці учасників освітнього процесу на основі вправ із робочих зошитів для 5 класу. 

    Практичну частину семінару представили педагоги з досвідом викладання предметів мовно-літературної освітньої галузі за проєктом.

    Євгенія Вервика, учитель української мови і літератури  Миколаївського ліцею імені Олега Ольжича Миколаївської міської ради, продемонструвала методичні фішки проведення уроку української мови за проєктом «Інтелект України», зокрема в дистанційному форматі.

    Наталія Рігоц, учитель української мови і літератури Первомайського ліцею «Ерудит» Первомайської міської ради, презентувала застосування діяльнісного підходу на інтелект-уроці української мови (на прикладі вивчення теми «Числівник» у 6 класі).

    Тетяна Туровцева, учитель української мови і літератури Миколаївської гімназії № 6 Миколаївської міської ради, представила технологічні вправи проєкту на уроках української літератури, наголосивши на алгоритмах проведення їх.

    Протягом заходу учасники долучилися до обговорення важливих методичних питань, зокрема викладання української мови і літератури в часи воєнного сьогодення. Обласний семінар відбувся в атмосфері плідної співпраці педагогів Миколаївщини, укотре довівши, що нація освічених – це нація сильних і непереможних.