Вітаємо на сайті Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

  • Переможний вісник - інформаційний ресурс Миколаївського ОІППО з актуальною інформацією для педагогів Миколаївської області в період воєнного стану

    Обласний круглий стіл «Питання соборності через призму поглядів Лева Бачинського»

    21/01/2023

    Відповідно до плану роботи Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти на 2023 рік, з нагоди 104-ї річниці ухвалення Акту Злуки Української Народної Республіки із Західно-Українською Народною Республікою 20 січня 2023 року кафедрою філософії освіти, теорії й методики суспільствознавчих предметів МОІППО в дистанційному форматі проведено обласний круглий стіл «Питання соборності через призму поглядів Лева Бачинського».

    Мета круглого столу – удосконалення теоретичної, практичної складових професійної компетентності учасників у контексті особистісно-професійного розвитку педагога в умовах реалізації Концепції «Нова українська школа», виховання поваги до історичних традицій українського народу та відомих діячів вітчизняної історії.

    Завдання Круглого столу:

    ˗ проаналізувати основні віхи життя і діяльності Лева Бачинського в контексті державно-політичних подій Української революції;

    ˗ охарактеризувати роль політика в державотворчих процесах ЗУНР, розробці й ухваленні Акту Злуки двох частин України в єдину державу;

    ˗ виокремити види і методи популяризації громадсько-політичної  спадщини Лева Бачинського серед освітян Миколаївщини.

    Василь Шуляр, доктор педагогічних наук, доцент, професор кафедри теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти, директор МОІППО, заслужений учитель України, відкрив захід і підкреслив значення постаті Левка Бачинського в контексті державотворчих процесів, розкрив взаємозв’язок політичного діяча з тогочасним літературним середовищем.

    Тарас Кремінь, Уповноважений із захисту української мови, звернув увагу на актуальність поглядів Левка Бачинського, їх значення в розбудові української державності, зв’язок родини з Миколаївщиною та важливість вшанування пам’яті творця соборності України в Миколаєві. 

    Дмитро Бачинський, нащадок Левка Бачинського, окреслив етапи становлення Л. Бачинського як адвоката та громадсько-політичного діяча, палкого захисника української справи, висвітлив маловідомі епізоди його життя.

    Владислав Пархоменко,  доктор історичних наук, спираючись на мемуарну спадщину, розповів про Лонгина Цегельского,  однодумця Л. Бачинського, члена делегації ЗУНР та підписанта Акту злуки від ЗУНР.

    Олена Тимчук, учениця Миколаївського ліцею імені Миколи Аркаса Миколаївської міської ради, проаналізувала віхи боротьби за національну державність на території Миколаївщини (на прикладі Баштанської повстанської республіки).

    У засіданні круглого столу взяли участь педагогічні працівники й учні закладів загальної середньої освіти Миколаївської області, науково-педагогічні, педагогічні працівники МОІППО, закладів вищої освіти міста Миколаєва.