Вітаємо на сайті Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

  • Переможний вісник - інформаційний ресурс Миколаївського ОІППО з актуальною інформацією для педагогів Миколаївської області в період воєнного стану

    Молодший школяр у світі культури та мистецтва

    01/06/2023

    25 травня 2023 року в очному форматі відбулося засідання творчої групи в межах регіонального культурологічного проєкту «Таврійський розпис – диво Причорномор’я» з теми «Молодший школяр у світі культури та мистецтва». 

    Вікторія Бондаренко, к.пед.н., доцент кафедри теорії й методики дошкільної та початкової освіти МОІППО, і Віра Ворона, викладач образотворчого мистецтва та декоративного живопису КЗ «Березківський мистецький ліцей», провели для учасників інтерактивні лекції «Історія виникнення та розвитку таврійського розпису», «Таврійський розпис – засіб художньо-естетичного розвитку та національно-патріотичного виховання молодших школярів», майстер-клас «Основи декоративної техніки таврійського розпису. Рекомендації щодо створення елементів таврійського та північнотаврійського розписів. Тематика. Символіка. Кольорова гамма», а також презентували кейс «Інноваційна діяльність щодо використання таврійського розпису. Мистецькі здобутки». 

    Лектори розкрили важливість упровадження таврійського розпису в освітній процес у вигляді програми гурткової роботи саме початкової школи, адже з дитинства формуються естетичні смаки, основоположні мистецькі вміння, національно-патріотичний світогляд, ціннісні ставлення.

    Педагоги ознайомилися з історією виникнення, особливостями дослідження, символікою причорноморського розпису; усвідомили відмінності між автентичними й сучасними мотивами таврійки, дізналися про започаткування розпису Кривоозерського краю (поки що означуємо його як північнотаврійський), його символічними представниками флори та фауни, побачили перші продукти творчості ручної роботи, оздоблені орнаментами північнотаврійського розпису: дерев’яний посуд, ялинкові іграшки, кухонні дошки, крашанки.

    Учителям презентовано зразки творчого використання орнаментів і сюжетних композицій таврійського розпису в декоративному напрямі бісероплетіння (виготовлені жіночі прикраси учнями 4 класу КЗ «Березківський мистецький ліцей»: гердани, сережки, браслети, чокери, краватки, метелики, запонки, підвіски з мікробісеру).

    Вікторія Бондаренко та Віра Ворона відзначили високі професійні художні здібності педагогів до таврійського розпису. Елементи-мазки відтворювалися якісно та напрочуд енергійно. 

    Таким чином започатковано впровадження технік таврійського й північнотаврійського розписів, організацію науково-методичної роботи (розробка методичного та художньо-творчого забезпечення процесу використання декоративної техніки таврійського та північнотаврійського розписів у мистецькій підготовці педагогів) у освітньому процесі закладів освіти Кривоозерської громади Первомайського району.

    Наприкінці зустрічі вчителі початкової школи й учителі образотворчого мистецтва щиро дякували за лекції та майстер-клас: «Було дуже цікаво та приємно працювати, взаємодіяти, запозичувати досвід. Час промайнув легко і швидко – навіть не втомилися!». Педагоги виявили бажання зустрічатися знову та творчо працювати далі.