Вітаємо на сайті Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

  • Переможний вісник - інформаційний ресурс Миколаївського ОІППО з актуальною інформацією для педагогів Миколаївської області в період воєнного стану

    Міжнародний день жінок і дівчат у науці

    09/02/2024

    У 2015 році резолюцією Генеральної Асамблеї ООН визначено 11 лютого як Міжнародний день жінок і дівчат у науці. 

    Ця пам’ятна дата акцентує увагу на  важливій ролі жінок і дівчат у науці й покликана сприяти повноцінному їх доступу до участі в наукових дослідженнях.

    Одним із напрямів діяльності кафедри теорії й методики природничо-математичної освіти та інформаційних технологій МОІППО є науково-методичний супровід роботи з обдарованою учнівською молоддю, популяризація здобутків учених серед освітян і учнівської молоді. Його реалізація здійснюється через проведення заходів наукового спрямування, інтелектуальних змагань, конкурсів тощо. 

    У Міжнародний день жінок і дівчат у науці пропонуємо познайомитися з деякими учасницями інтелектуальних заходів, які пов’язали своє життя з наукою.

    Кружкова Марія, випускниця Первомайської гімназії Первомайської міської ради, лідер обласного форуму юних шанувальників фізики та астрономії, переможець ІІІ (обласного) етапу Всеукраїнської олімпіади з фізики, ІІІ (фінального) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України (учитель – Свистунова В. М.). 

    Нині Марія є студенткою магістратури ННТУ КПІ імені Ігоря Сікорського  (спеціальність «Матеріалознавство»), а також інженером кафедри високотемпературних матеріалів та порошкової металургії, де в межах наукової роботи працює над розробкою сплавів алюмінію легованих залізом для елементів живлення громадського електротранспорту. До ключових сфер діяльності варто віднести: розробку ультра високотемпературних матеріалів для авіа- та ракетобудування; синтез нових сполук і матеріалів; розробку високоефективних контактів ковзання для живлення високовольтних двигунів.  За співавторством опубліковано 5 наукових статей у фахових виданнях України та світу, зареєстровано 3 патенти на корисну модель.

    Мілєва Анна, випускниця Миколаївського ліцею імені Миколи Аркаса Миколаївської міської ради, лідер обласного форуму юних шанувальників фізики й астрономії, переможець ІІІ (обласного) етапу Всеукраїнської олімпіади з фізики (учитель – Цуркіна Т. В.). 

    Анна отримала ступінь магістра в Одеському національному політехнічному університеті (спеціальність «Теоретична  та експериментальна ядерна фізика»), вступила до аспірантури в «University of Helsinki» (Фінляндія), де навчається на спеціальності «Particle physics and universe sciences». Наразі працює в напрямі пошуку суперсиметричних частинок в ексклюзивних процесах,  співпрацює з CERN, де в межах проєкту аналізує та перевіряє дані з PPS, використовуючи ексклюзивні ділептонні події з останнього запуску (Run3), а також стежить за показниками детекторів під час запусків на LHC.

    Єрешко Анастасія, випускниця Баштанського ліцею «Темп» Баштанської міської ради, переможець ІІІ (обласного) етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з фізики (учитель – Озерова О. Ф.). Зараз Анастасія працює у «зеленій енергетиці», займається фінансовим управлінням проєктів морських вітрових електростанцій, які розвиває німецький енергетичний концерн RWE.  

    В особі цих талановитих дівчат вітаємо всіх зі святом і щиро дякуємо мудрим наставникам / наставницям, які пробуджують іскру таланту, плекають і розвивають його, допомагають обрати свій шлях у науці.  

    Запрошуємо заклади освіти впродовж тижня на своїх ресурсах розмістити інформацію про випускниць-науковиць. У публікації на фейсбуці просимо поставити відмітку фейсбук-сторінки МОІППО, щоб ми могли переглянути інформацію та поширити її для ширшого кола читачів.