Вітаємо на сайті Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

  • Переможний вісник - інформаційний ресурс Миколаївського ОІППО з актуальною інформацією для педагогів Миколаївської області в період воєнного стану

    «МедіаВідновлення»: екватор проєкту

    19/05/2023

    Протягом 15-19 травня 2023 року для учасників проєкту “МедіаВідновлення”, що реалізується Миколаївським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти в співпраці та за підтримки Академії української преси, проведено тренінгові заняття, якими підсумовано медіаосвітній блок:

    «Інтеграція медіаграмотності в навчальні предмети» (тренер – Максим Запорожченко).

    Учасникам запропоновано ознайомитися з комплексним аналізом Держстандарту базової середньої освіти (медіаосвітній потенціал), що проведений фахівцями Академії української преси, а також продемонстровано шляхи та практичні вправи інтеграції медіаграмотності в навчальні предмети, розробниками яких є медіапедагоги Миколаївщини). Під час роботи в групах освітяни запропонували своє бачення того, як можна інтегрувати медіаграмотність в предмети, поширювати її серед учнів, батьків, колег, жителів громади та які кроки необхідно здійснити керівництву закладів освіти, органам управління освітою, працівникам методичних служб, щоб шкільна медіаосвіта розвивалася та удосконалювалась. 

    «Інформаційна гігієна під час війни» (тренерка – Оксана Мороз).

    Під час тренінгу розглянуто такі питання:

    • Українці та інформація в цифрову еру (дослідження).
    • Як цим користуються ворог та маніпулятори. Чи є правда під час війни та де її шукати? Українські та іноземні медіа.
    • Актуальні загрози в інформаційному полі: як розпізнати та зрозуміти.
    • «Хороші росіяни» корисні для України? Дослідження.
    • Правила інфогігієни під час війни.

    «Медіаосвітні ресурси для освітян» (тренер – Максим Запорожченко).
    Під час заняття здійснено огляд питань:

    • Українці та інформація в цифрову еру (дослідження). Як цим користуються ворог та маніпулятори.
    • Чи є правда під частуальних медіаосвітніх ресурсів для педагогів (онлайн-курси, видання, ігри, квести, платформи, проєкти), які можна використувавути під час своєї професійної діяльності.

    «Цифрова безпека та конфіденційність персональних даних» (тренер – Максим Запорожченко). Викладачем охолено теми, що присвячені питанням кібергігієни, збереженню конфіденційності персональних даних, безпечному пошуку інформації, виявленню небезпечних додатків для смартфонів.

    Далі учасників очікує навчання з психологічного блоку та тренінги з опанування онлайн-ресурсів для створення креативних медіаосвітніх проєктів.


    Метою проєкту “МедіаВідновлення” є розвиток інфомедійної грамотності та психологічної стійкості педагогів Миколаївщини, які проживають у прифронтових населених пунктах, знаходилися під російською окупацією чи під постійними обстрілами.