Вітаємо на сайті Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

  • Переможний вісник - інформаційний ресурс Миколаївського ОІППО з актуальною інформацією для педагогів Миколаївської області в період воєнного стану

    Дошкілля Миколаївщини запроваджує Культуру добросусідства

    29/06/2023

    Культура спілкування, культура мови,

    І вивчення культур народів без лічби,

    Культура їжі, життя культура

    Незаперечно мають бути у тобі.

    Культура мешкання з твоїм сусідом

    Без сварок, наче він твій брат.

    Комунікація усіх народів

    У мирі має бути та без втрат.

    З повагою до мови, до традицій,

    До особливостей,  до кольору обличчя.

    Все це ми називаємо культурою народів,

    Культурою добра, добросусідством.

    Наталія Літвінова

    28 червня 2023 року у День Конституції України, у режимі Zoom-конференції відбулося п’яте розширене засідання обласної творчої групи педагогів закладів дошкільної освіти за інтегрованим курсом «Культура добросусідства в ЗДО».

    Відкрила захід Олена Сокуренко, завідувач кафедри теорії й методики дошкільної та початкової освіти МОІППО, привітавши учасників заходу з Днем Конституції, зі святом, яке відображає визначний момент в історії нашої країни. 

    Наталія Літвінова, вчитель-реабілітолог, спеціаліст Комунальної  установи ІРЦ № 4 Миколаївської міської ради,   вихователь-методист Миколаївського ЗДО № 60 Миколаївської міської ради, сертифікований тренер з викладання інтегрованого курсу «Культура добросусідства» представила регіональну парціальну програму та методичні рекомендації з міжкультурної та громадянської освіти дітей дошкільного віку «Український віночок. Миколаївщина» та розповіла про безбар’єрність – філософію суспільства без обмежень, про внутрішню готовність симпатиків культури добросусідства створювати середовище, у якому буде комфортно всім.

    З досвідом роботи у закладі дошкільної освіти Чехії за Британською системою дошкільної освіти учасників заходу познайомила Леся Фулитка, сертифікований тренер з викладання інтегрованого курсу «Культура добросусідства», м. Прага (Чехія).

    Лія Олійник, доцент кафедри теорії й методики дошкільної та початкової освіти МОІППО, сертифікований тренер з викладання інтегрованого курсу «Культура добросусідства» поінформувала зібрання про діяльність усеукраїнської робочої групи з оновлення та підготовки до перегрифування усеукраїнської парціальної програми «Український віночок. Регіон» та методичних орієнтирів з міжкультурної і громадянської освіти дітей середнього та старшого дошкільного віку наскрізного інтегрованого курсу «Культура добросусідства».

    У форматі «вільний мікрофон» учасники творчої групи поділилися проблемами, досягненнями та перспективами впровадження Культури добросусідства в закладах дошкільної освіти Миколаївщини:

    Оксана Вербик, фахівець ЦПР педагогічних працівників Коблівської сільської ради, вихователь-методист Коблівського ЗДО, сертифікований тренер для педагогів дошкілля з «Культура добросусідства», розповіла про літню школу педагогів закладів дошкільної освіти Коблівської ТГ у форматі квесту «Крокуємо стежками рідного краю», під час якого вихователі поринули у світ краси природи і людей рідного краю, а дороговказом стала регіональна парціальна програма «Український віночок. Миколаївщина».

    Олена Рещенко, вихователь-методист Южноукраїнського ЗДО № 3, сертифікований тренер з викладання інтегрованого курсу «Культура добросусідства» та Аліна Карлюга, вихователь-методист Первомайського закладу дошкільної освіти № 7, сертифікований тренер з викладання інтегрованого курсу «Культура добросусідства» поділилися досвідом впровадження культури добросусідства у закладах дошкільної освіти.

    У роботі творчої групи брали участь педагоги закладів дошкільної освіти, які пройшли навчання в МОІППО з методики викладання програми з міжкультурної і громадянської освіти дошкільнят «Український віночок. Регіон» інтегрованого курсу «Культура добросусідства».

    До учасників заходу долучилася Рима Щирук, вихователька  Херсонського закладу дошкільної освіти № 22, яка впроваджує курс «Культура добросусідства» в дошкіллі з 2015 року, з метою ознайомлення з досвідом миколаївських колежанок.

    Лариса Малюгина, вихователька Миколаївського закладу дошкільної освіти № 64 розповіла про досвід участі в проєкті «Забезпечення безперервності навчання та розвитку дітей дошкільного віку в умовах кризи в Україні», за підтримки UNICEF й можливостях впровадження курсу «Культура добросусідства» у роботу закладу дошкільної освіти. 

    Керівниця творчої групи Лія Олійник, представила інфографіку навчання в МОІППО методики викладання програми з міжкультурної і громадянської освіти дошкільнят «Український віночок. Регіон» інтегрованого курсу «Культура добросусідства» за 20192023 роки поставила питання з розширення складу творчої групи з метою реалізації планів подальшої роботи у 20232024 навчальному році. За цей час до Культури добросусідства долучилися 68 педагогинь з 38 закладів дошкільної освіти Миколаївщини.

    За результатами обговорення учасники заходу ухвалили спільне рішення щодо доопрацювання програми «Український віночок. Миколаївщина».

    Захід відбувся у конструктивному діалозі. До роботи творчої групи підключилися педагоги дошкілля із різних куточків України та Європи (у загальній кількості 33 особи).