Вітаємо на сайті Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

  • Переможний вісник - інформаційний ресурс Миколаївського ОІППО з актуальною інформацією для педагогів Миколаївської області в період воєнного стану

    День української писемності та мови

    10/11/2022

    9 листопада 2022 року кафедрою теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти проведено заходи до Дня української писемності та мови із залученням працівників закладу. Працювали в змішаному форматі: очно з 15 аудиторії МОІППО (17 осіб) та дистанційно (64 особи). 

    Перед початком заходів відбулося урочисте відкриття  імпровізованої «дошки пам’яті», яка символізуватиме власну історію нашого закладу в російсько-українській війні. Ідея директора інституту, доктора педагогічних наук, доцента, заслуженого вчителя України, професора кафедри Василя Шуляра проста і зрозуміла: увіковічнити нагадування про обстріл російськими ракетами головного корпусу  МОІППО. За наданим швидкокодом можна буде ознайомитися із трагічною сторінкою сучасної історії інституту.

    Галина Гич, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри, у вітальному слові звернулася до учасників з мотивувальними настановами, зауваживши, що під час війни, як ніколи, стало зрозуміло: саме слово єднає українців, формуючи спільноту людей, готових відстоювати ідентичність і самобутність. 

    Анастасія Кузнєцова, старший викладач кафедри, провела експрес-студію «Українською про українське». Популяризуючи традиції державної мови та розширюючи обізнаність освітян із нормами й канонами сучасного мовного дискурсу, ладниця звернула увагу на виразні ознаки української мови на орфоепічному, акцентологічному, орфографічному, лексичному й словотвірному рівнях.

    Спираючись на інтерактивні форми дистанційного спілкування, Анастасія Кузнєцова представила змістовні, цікаві й естетично привабливі візуалізовані навчальні матеріали до Дня української писемності та мови. 

    Олена Підкопай, провідний бібліотекар МОІППО, презентувала бібліографічну хвилинку, означивши читацькі орієнтири сучасних педагогів: «Український правопис в ілюстраціях», «Уживаймо влучно», «Помилкаріум».

    Об 11.00 розпочалося написання радіодиктанту національної єдності. Вшановуючи силу та красу українського Слова, його незламність, милозвучність і сучасність, усі учасники заходу мали змогу відчути причетність до спільноти однодумців, зробити внесок у популяризацію рідної мови та перевірити власну грамотність. 

    Підсумовуючи результати роботи, Анастасія Кузнєцова у форматі філологічної консультації обговорила з учасниками заходу текст написаного диктанту, а Олена Підкопай ознайомила присутніх з інформаційним списком літератури «Буде мова – збережемо державу!» 

    Попри часті й тривалі повітряні тривоги урочисті заходи були плідними. Доказом цього стали висновки науково-педагогічних і педагогічних працівників МОІППО про нагальну потребу всіх українців докладати значних зусиль для збереження і розвитку державної мови.