Вітаємо на сайті Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти

  • Переможний вісник - інформаційний ресурс Миколаївського ОІППО з актуальною інформацією для педагогів Миколаївської області в період воєнного стану

    Виклики цифрового читання учнів та шляхи їх подолання

    26/09/2024

    Відповідно до річного плану роботи Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти 25 вересня 2024 року в рамках міжрегіонального науково-методичного семінару з проблеми формування читацької компетентності здобувачів освіти «Виклики цифрового читання учнів та шляхи їх подолання» (МОІППО, ХАНО) в дистанційному форматі проведено секцію «Від творчого вчителя – до компетентного учня-читача початкової школи» щодо реалізації «Стратегії розвитку читання на період до 2032 року «Читання як життєва стратегія».

    Відкрила захід Олена Сокуренко, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри теорії й методики дошкільної та початкової освіти МОІППО, та висвітлила особливості становлення учня-читача початкової школи, окреслила виклики цифрового читання, а також результати і перспективи діяльності обласної творчої групи педагогів, створеної з метою формування професійної, мовно-літературної компетентностей, забезпечення науково-методичного супроводу професійного розвитку освітян області, набуття практичних навичок роботи з посібником «Абетка літературознавства» (автор – Василь Шуляр, д. пед. н., доцент, директор МОІППО), схваленим до використання в закладах освіти (лист ІМЗО           від 10 березня 2020 року № 22.1/12–Г–166).

    З вітальним словом до учасників звернувся Василь Шуляр, доктор педагогічних наук, доцент, професор кафедри теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти, директор МОІППО, заслужений учитель України, і розповів про стратегії організації читацької діяльності з художнім твором засобом візуального посібника «Абетка літературознавства».

    Практичне заняття «Виховання стійкої мотивації до читання та прагнення вдосконалювати своє мовлення в системі формування комунікативної, читацької та інших ключових компетентностей» провела Ольга Мхитарян, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти МОІППО.

    Майстер-клас «Розвиток особистості дитини засобами слова для духовного, культурного й національного самовияву» продемонструвала Олена Сачковська, старший викладач кафедри теорії й методики дошкільної та початкової освіти МОІППО.

    Оксана Рибачук, методист кафедри теорії й методики дошкільної та початкової освіти МОІППО, запросила присутніх приєднуватися до творчої групи та розповіла про порядок її роботи.

    Учителі відзначили актуальність і практичну орієнтованість заходу. Дякуємо всім за активну участь і зацікавленість!

    У семінарі взяли участь педагогічні працівники ЗЗСО Миколаївської області та МОІППО.